Kongres ortopeda i traumatologa BiH na Jahorini okupio više od 400 učesnika

Pozitivna iskustva učesnika s prethodnih kongresa bila su dobar razlog da se i ovaj put na poziv organizatora odazovu ortopedi i traumatolozi iz cijele zemlje i regiona (Srbija, Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, EU, SAD).

Kongres ima rekordan broj učesnika, više od 400, a prijavljenih radova je više od 200 koji će za vrijeme ovog trodnevnog kongresa biti prezentirani u dvije sale i preko on-line platforme.

Predsjednik UOTBIH i predsjednik Organizacionog odbora Kongresa Slavko Manojlović i predsjednik Naučnog odbora Kongresa Mirza Bišćević su za vrijeme svog pozdravnog govora istakli da je život u osnovi starenje, koje ljekari produžavaju i olakšavaju svojim uspješnim radom.

“U toj stalnoj trci mijenjaju se očekivanja pacijenta, čak se i mijenja patologija u populaciji. Jedino princip odgovora na te promjene ostaje isti – stalno podizati kvalitetu usluge koju pružamo našim pacijentima i poboljšavanje njihovog zdravlja. Svi učesnici kongresa su duboko svjesni da davno stečena znanja i tehnike vremenom zastarijevaju i da moraju biti zamijenjeni novim”, naveli su Manojlović i Biščević.

Na Kongresu je naglasak dat onim temama koje je Predsjedništvo Udruženja ocijenilo posebno korisnim: Dječija ortopedija, Sportska medicina, Artroskopija koljena, ramena i kuka, Regenerativna medicina, Spinalna hirurgija, Artroplastika kuka, koljena i ramena, Stopalo, Šaka, Povrede nadlaktice i podlaktice, te natkoljenice i potkoljenice, Tumori i infekcije, Bazična istraživanja, Anestezija, Terapija bola, Rehabilitacija, Komplikacije u ortopediji, Sestinska sesija, Ortopedija u Covidu, Prikazi slučajeva, te sesija o Bolnom ramenu koja je organizovana u saradnji sa Evropskom federacijom ortopedskih udruženja EFORT-om.

Inače, danas ortopediju i traumatologiju Bosne i Hercegovine čini pet klinika, sedam odjeljenja i 11 odsjeka, u kojima radi 150 ortopeda i traumatologa i 30 specijalizanta ortopedije, saopćeno je iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš“.